Már szakmám gyakorlásának kezdete óta egyre gyakrabban találkozom azzal a közhiedelemmel, hogy a botulinum toxin „idegméreg”. 

Tegyük hát tisztába a dolgot. Jelen cikkem célja nem az, hogy bárkit meggyőzzek, vagy lebeszéljek arról, hogy ragaszkodjon saját véleményéhez, azonban mint az oltásellenességnek, úgy a tudományos háttér részletes ismeretének hiányában ennek is lehetnek hátulütői.


A botox klinikai alkalmazása napjainkban széleskörűen elterjedt. Maga a szer nem más mint a Clostridium botulinum baktérium által termelt toxin gyógyszerészeti technologiákkal gyengített formája, mely az ideg-izom találkozásnál gátolja az acetilkolin felszabadulást az idegvégződésekből, mely az izom összehúzódást okozná. Ezáltal súlyos spasztikus izomgörcsöket old kiválóan, olyan esetekben mint az ICP (intracerebralis paraesis) mely csecsemőknél lép fel, akik oxigénhiánnyal születnek. Gyógyítható az axilláris hiperhidrózis (fokozott hónalji izzadás), féloldali arcizomgörcs (hemifacialis spazmus), spasztikus tortikollisz és számos betegség vele. Tehát a szépészeti vonzaton kívül rengeteg kórképnél nyújthat lényeges segítséget.


Nem gondolom, hogy ezekben az esetekben lenne értelme azért visszautasítani a segítséget, főleg egy csecsemőnél akinek a hátralevő egész életét teheti jobbá a kezelés mert „azt hallottam, hogy idegméreg….” Ez pontosan olyan tudatlanság okozta károkhoz vezethet, mint az, hogy ha valaki nem adatja be a gyerekének az egyébként 15 hónapos korban kötelező MMR oltást (mumsz-morbilli- rubeola) merthogy ezek is élő attenuált (gyengített vírusok), de felsorolhatnám az összes kötelező védőoltást is, a DTaP-tól a Hib-ig melyben a Haemophilus influenzae b tokjának poliszacharidja található, vagy a H1N1 oltást ami szintén hasonló. A szépséget pedig mindenki megérdemli! Botoxszal vagy anélkül. Jó lenne, ha a témában mindenki önnáló véleményre jutna és nem a szóbeszéd, meg a féligazságok befolyásolnák a nézeteinket!

Kategóriák: Botox

9 862 hozzászólás

Hozzászólások lezárva.